Skip to main content

Deze informatie over automatische updates in WordPress is bedoelt voor niet-professionele gebruikers. Er is nog veel meer informatie beschikbaar, dit deel ik later in een eigen blogbericht.

Het lijkt zo mooi, je plugins automatisch updaten en je hebt altijd een veilige site en geen omkijken maar naar. Helaas, zo simpel is het dan ook weer niet.

Je WordPress site updaten is de beste manier om je site veilig te houden en hackers minder mogelijkheden te bieden om je site over te nemen. De meest gebruikte manier om je website over te nemen of te besmetten is door verouderde plugins, templates of zelfs WordPress versies.

WordPress 3.7 introduceerde automatische updates, handig. Je moest ze wel eerst nog instellen, ook wel zo handig. Want om zo maar klakkeloos alles te updaten brengt ook risico’s met zich mee.

Hoe schakel je automatische updates in WordPress in?

Ho ho ho, niet zo snel 🙂 Als je automatisch wilt updaten heb je (automatische) backups nodig! Waarom? Bij een update kan altijd wel iets mis gaan. Meestal loopt alles op rolletjes, maar je zou maar door een mislukte update je website om zeep hebben verholpen en dan niet weten wat je moet doen om het weer te herstellen. Controleer dus bij je hostingpartij of daar automatische backups worden gedraaid en vraag  hoe je die terug kunt zetten.

Zo…

Ga naar het overzicht van de plugins, rechts van elke plugin heb je de optie om middels een klik de automatische updates in te schakelen.

Zie je deze optie niet?

Het kan zijn dat automatische updates voor een plugin niet beschikbaar zijn. Misschien is het een premium (betaalde) plugin en je hebt nog geen update informatie toegevoegd bij de instellingen van de plugin. Of worden de updates via een ander manier geregeld, zoals bij plugins die je samen met het template hebt ontvangen.

Misschien zijn automatische updates ook uitgeschakeld in je WordPress site. Neem dan contact op met je websitebouwer. Je moet dan namelijk een instelling in wp-config.php aanpassen.

Waarom zou je automatische updates inschakelen?

De meeste website eigenaren loggen niet dagelijks of wekelijks in de beheeromgeving in. Dus zien ze ook niet als er updates beschikbaar zijn.

Heb je nu een “visitekaartje-website”, dus alleen met je contactinformatie erop of heb je gewoon niet vaak iets nieuws te melden op de site dan kan het zijn dat er maandenlang geen updates gedraaid worden. Dan heb je het dus niet in de gaten totdat iemand je verteld dat iets het niet meer doet op je site of er een ander probleem mee is.

Door te updaten blijft je website veilig en werkend

Net zoals je computer of telefoon moet ook de website geüpdatet worden om veiligheidspatches te installeren of nieuwe functies te kunnen gebruiken.

Waarom zou je automatische updates niet willen gebruiken?

Bij de meeste plugins is het misschien geen probleem om deze automatisch te updaten. Echter zijn er ook plugins waar na bepaalde updates nog een extra handeling moet gebeuren.

Post-update handelingen

Zo kan het zijn dat de database moet worden bijgewerkt om van de nieuwe functies (optimaal) gebruik te kunnen maken, een bekend voorbeeld hiervan is WooCommerce.

De plugin bouwer heeft misschien zelf belangrijke aanpassingen gedaan. Zo werd bv. in het vaak gebruikte formulier plugin Contact Form 7 Google reCAPTCHA v2 niet meer ondersteund en moest je overstappen naar v3. Heb je dit niet gedaan kreeg je weer vrolijk spam in je mail.

Server overbelast door groot aantal updates

Ook kan het voorkomen dat je server al die updates niet aan kan. Dan crashed je website en blijft in onderhoudsmodus hangen. Dit gebeurd wel eens op low-budget hostingpakketten. Je moet dan zelf via FTP inloggen en de onderhoudsmodus uitschakelen. Als je je daarvan niet bewust bent ligt je website zo maar een paar dagen uit de lucht.

Geen automatische backups

Bij updates kan helaas altijd wel wat mis gaan. Er wordt sowieso aangeraden om voor updates altijd een backup van de bestanden en database te maken. Maak je dit niet en heb je geen andere (actuele) backup van je site dan kan je uren of dagen mee bezig zijn om je website weer te herstellen.

Conclusie

Automatische updates kunnen helpen om je website up-to-date en veilig te houden. Maar is zit wel een risico aan vast. Als je wilt kun je dus voor niet essentiële plugins automatische updates inschakelen, maar ik zou zelf voorzichtig zijn om essentiële plugins (bv. je webshop plugin) automatisch te laten updaten. Als dan iets gebeurd en je webshop is een aantal dagen niet functioneel dan heb je daar meer last van dan van een niet gedraaide update.

Geen zin om dit zelf te doen? Kijk dan naar mijn WordPress onderhoudsabonnementen.